Verslag 35e Winterwandeltocht Beetsterzwaag 20.1.2018

Vrijdag 19 januari hebben we alle routes bepijld. We waren heel benieuwd of de paden nog begaanbaar zouden zijn na de overvloedige regen van de laatste tijd.
Gelukkig bleek het mee te vallen. Slechts een enkel pad was behoorlijk drassig, maar voor de meeste wandelaars wel te doen. Bijna alles kon gefietst worden, al was het wel uitkijken op bepaalde gladde gedeelten. Zelf ben ik in Terwispel onderuit gegaan bij de brug in Terwispel. Gelukkig zijn zowel mijn fiets als ik zelf heel gebleven.

Zaterdagochtend was het wel eerst nog glad onderweg. Omrop Fryslân had gewaarschuwd om dit weekend niet de bossen in te gaan, vanwege de storm van afgelopen donderdag. i.v.m. takken die nog konden vallen. Dit bleek hier wel wat mee te vallen. Ook het KNMI deed een duit in het zakje met: code geel. De moed zonk ons in de schoenen. We verwachtten dus heel weinig wandelaars. Gelukkig bleef dit scenario ons bespaard.
In totaal deden er zelfs 667 wandelaars mee. Alleen al op de 25 en 15 km waren er ongeveer 500. Ook de 10 km liep heel goed. Deze keer moesten er nog routes bijgemaakt worden van de 15 km.
Gelukkig hadden we veel vrijwilligers, die ons hielpen met bepijlen, tocht voorlopen, inschrijven, bemannen controleposten en ophalen van de pijlen. Niet alleen van onze eigen vereniging de Trochsetters, maar ook van collega- verenigingen.
Het weer liet zich van z’n beste kant zien. De paden waren wel wat slechter dan vrijdag, wat veroorzaakt werd door de regen van de voorafgaande nacht en het dooien en natuurlijk ook door het grote aantal wandelaars, die hun sporen achterlieten.
Veruit de meeste wandelaars waren tevreden over de routes en mopperden niet. Een enkeling had wat meer moeite met de paden.
Ruim voor 5 uur was iedereen binnen en konden we de balans opmaken. Wij zijn heel blij met het aantal wandelaars, die hebben meegedaan.

Een woord van dank is zeker ook op z’n plaats voor de catering van Talant zelf, evenals die van het dorpshuis in Terwispel en het restaurant annex snackbar in Lippenhuizen.

Een prima dag gehad dus. Nu op naar onze zomertocht op 2 juni 2018 vanuit Drachten.

Wietske Jongsma

   
© deComVlugt