De volgende wandeltocht is de Drenthe Wandelfestijn van Wsv De Tippelaar uit Klazienaveen.

Onze wandelvereniging werd al in 1957 opgericht door een aantal enthousiaste mensen, die in Drachten een wandelvereniging misten. De Trochsetters groeide al snel uit tot een behoorlijk grote vereniging, met ongeveer 150 leden. In die tijd waren er ongeveer 15 groepen, die ook allen meededen aan de wandelcompetitie in de diverse categorieën: van kleuters t/m bejaarden. Op zaterdag gingen diverse groepen met enkele bussen naar de startplaatsen en liepen mee voor de jurybeoordeling. Punten werden gegeven voor verkeersinzicht, orde en leiding. Er moest in de maat worden gelopen en iedereen was uniform (witte broek en T-shirt met groene das) gekleed. Iedere dinsdagavond werd er met de groepen vanaf het marktterrein getraind. Wanneer er op zaterdag een prijs was gewonnen, kregen de leden een traktatie in de vorm van een ijsje (bij 2de of 3de prijs of een patatje bij de 1e prijs). Zelfs tussen de groepen onderling was er zodoende competitie.
Tegenwoordig gaat dit heel anders. De jurybeoordeling is al lang afgeschaft en we lopen nu voor de gezelligheid. Ook is de samenstelling gewijzigd. Deels bestaat de vereniging nu uit leden met een verstandelijke beperking. De tijd is ook heel anders. Mensen willen niet meer zoals vroeger verplicht in het gelid lopen. Lange tijd hebben we ook zonder uniform gelopen. In 2007 hebben we dankzij podoloog van Wijk voor ieder lid een groen poloshirt aan kunnen schaffen. Deze dragen was niet verplicht maar gaf ieder wel een gevoel van samen zijn.
In 2011 en 2012 werden we gesponsord door kringloopwinkel Hart in Friesland. Ook kregen we voor de wandelaars van de 5 km afstand een trainingspak in de kleuren van de Friese vlag. Later konden ook de wandelaars van de 10 en 15 km beschikken over zo’n trainingspak. Omdat de groene shirts hier niet meer bij kleurden, hebben we alle leden een wit shirt ter beschikking gesteld.
Ook loopt niet iedereen mee in een groep. Personen die individueel willen wandelen, hebben hiervoor ook de gelegenheid. Mits ze maar zorgen om op tijd terug te zijn.
Door de grotere verantwoordelijkheid en steeds meer regelgeving beschikt de vereniging nu over statuten en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

   
© deComVlugt